Jan De Nul Group, projectontwikkeling, Rijmenam Dijledonk

Primeur op Dijledonk: eerste snelheidsmeter in België die goed weggedrag beloont

Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont! Die staat vanaf 5 juni in Bonheiden aan de Oude Keerbergsebaan ter hoogte van ons herontwikkelingsproject Dijledonk. De Safety-safe, zo heet de snelheidsmeter, is een primeur in België en beloont weggebruikers die zich aan de snelheid van 30 km/u houden door geld in de spaarpot te stoppen. Het totaalbedrag wordt besteed aan een door de bewoners gekozen doel: verkeersveiligheidsproject voor de Oude Keerbergsebaan.
Hoe werkt de Safety-safe?

Iedere bestuurder van een motorvoertuig die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de digitale spaarpot komt,” zo legt schepen van mobiliteit Bart Vanmarcke uit. “Dit is direct zichtbaar op het bord. De Safety-safe staat vier weken in de straat. Daarna wordt het eindbedrag bekendgemaakt en besteed aan een door de bewoners gekozen doel: verkeersveiligheidsproject voor de straat. Het spaardoel wordt gesponsord door de ontwikkelaars van Dijledonk. PSR en COGIVA, die de verlaten Meurop site gelegen langs de Oude Keerbergsebaan nieuw leven inblazen. De komst van de Safety-safe in Bonheiden is een primeur voor België. De Safety-safe is echter een beproefd concept, dat eerder succesvol is ingezet in veel Nederlandse gemeenten. Op www.safetysafe.be staat meer informatie.

Schepen Bart Vanmarcke is enthousiast over het project: “We vinden het belangrijk dat onze inwoners veilig de straat op kunnen. Daarom kiezen we ervoor om de Safety-safe in te zetten. Door het goede gedrag te belonen stimuleren we mensen om zich aan de snelheid te houden, en dragen we samen met Dijledonk bij aan een verkeersveiligheidsproject voor de straat. Een win-winsituatie!”

Dijledonk, een autoluwe woonsite in de steigers

Dijledonk wordt een autoluwe woonsite met prioritaire aandacht voor de zachte weggebruiker. We ondersteunen verkeersveiligheid en willen meewerken met de gemeente Bonheiden, aan veilige wegen in de omgeving van Dijledonk. Onder het motto meten is weten, is er de voorbije maanden werk gemaakt van een mobiliteitsonderzoek. De recent uitgevoerde verkeerstellingen en studies worden nu vertaald naar concrete aanbevelingen op vlak van infrastructuur zoals o.a. de aanleg van gescheiden infrastructuur voor fietsers en voetgangers, wat zal bijdragen tot verkeersveiligheid op en rond de nieuwe woonwijk Dijledonk. Ook komen er nieuwe fietsverbindingen, veilige fietsenstallingen, elektrische laadpunten en deelwagens. Door de financiële bijdrage aan het proefproject Safety Safe willen de ontwikkelaars PSR en COGIVA en de gemeente Bonheiden, de buurt actief betrekken bij het creëren van een veilige leefomgeving en onze positieve intenties, ook op vlak van verkeersveiligheid, in de verf zetten.

Related project