VRT Huis

Nieuwe kantoren voor openbare omroep VRT, België

VRT, de openbare omroep voor radio en televisie in Vlaanderen, heeft een partner gekozen voor de bouw van haar nieuwbouwproject, waarnaar het in de zomer van 2026 wil verhuizen. Jan De Nul maakt deel uit van het bouwteam.

Samen met collega-aannemer Willemen Construct, bouwtechnologiegroep EEG, architectenbureaus OFFICE Kersten Geers, David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects en Bureau Bas Smets, ingenieursbureaus Tractebel en CES en bouwer van tv- en radiostudio's Ideal Acoustics gaat Jan De Nul deze uitdaging aan. Onder de naam ‘VRT Morgen’ worden de krachten gebundeld om samen het nieuwe VRT-huis te realiseren.

Horizontaal en compact gebouw

Dat nieuwe VRT-huis van 65.000 m² blijft op de huidige site aan de Reyerslaan. Het wordt een compact en veelzijdig gebouw van twee gestapelde volumes. De basis is een achthoekig volume met een ruime lobby, een eventruimte, een bedrijfsrestaurant, logistieke werkruimtes met laad- en loszones en drie grote televisiestudio’s. Daarbovenop komt het tweede volume met in totaal drie verdiepingen. Elke verdieping bestaat uit een ruime werkvloer van 87 m x 87 m.

VRT koos daarbij voor een horizontaal gebouw dat een nieuwe manier van werken bevordert. Medewerkers zullen letterlijk samenwerken op grote werkplatformen die flexibel kunnen inspelen op hoe media de komende decennia evolueren. Het gebouw wordt een plek waar creatie en interactie centraal staan.

Vijf binnentuinen

Het nieuwe VRT-huis wordt een compact gebouw, geïntegreerd in de natuurlijke omgeving en met een beperkte ecologische voetafdruk. Het bouwproject kiest enerzijds voor het behoud van zo veel mogelijk bestaande bomen en anderzijds blijft het nieuwe gebouw 100% vrij van fossiele brandstoffen. Er wordt gebruik gemaakt van een goed isolerende gebouwenschil en het gebouw wordt volledig verwarmd met behulp van gerecupereerde warmte en warmtepompen. Op het dak komen nog eens 2.300 m² zonnepanelen. Het gebouw krijgt ook vijf grote binnentuinen en aanpalende terrassen. In combinatie met de bomen en het park zorgt dat voor een uitgesproken groene omgeving, zowel binnen als buiten.