Provinciehuis Namen, België

Provinciehuis Namen, België

In opdracht van de provincie Namen heeft Jan De Nul het nieuwe Provinciehuis verenigt alle administratieve diensten in haar nieuwe Provinciehuis langs de oevers van de Samber gebouwd. Esthetisch, innovatief en energie-efficiënt zijn de drie ingrediënten van dit gebouw in de periferie van de stad Namen.

Een symbiose van mens en natuur is duidelijk aanwezig in het ontwerp dat opgebouwd is als een groot dorp rond acht rechthoekige patio’s. Het overdekken van de patio’s door opengaande serres zorgt voor een constante toevoer van verse lucht doorheen het hele gebouw. De buitenlucht is niet alleen van behoorlijke kwaliteit, maar ook veel hygiënischer dan mechanisch verdeelde ‘verse’ lucht. Statische verluchtingsroosters aan de bovenkant van de ramen langs de patio’s zorgen bij koud weer voor een ventilatie via de convectoren in de vloer. Bij zomerse temperaturen is er dan weer een kosteloze koeling van de granito-vloeren. Het geheel is overdekt door een fotovoltaïsche parasol, terwijl witte gevels de natuurlijke lichtinval maximaliseren.

De ontwerper Dr. Ir. Philippe Samyn and Partners maakt dankbaar gebruik van de natuur om met een minimale ecologische voetafdruk energiezuinig en duurzaam te bouwen. Mens en natuur worden in dit project verenigd, een uitnodiging tot dialoog en wederzijds respect.